Beeldbank Historische Vereniging Nijeveen
 → 
 →  [Foto nr. 2641]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Foto nr. : 2641
 
Titel : Juf Jo Léautaud met zuster Alexina (Lies)
Plaats/dorp : Zutphen
Locatie : Fotostudio
Datering : Ca. 1905
Bijzonderheden : Johanna Georgina Léautaud werd op 24 januari 1891 geboren in Zutphen als dochter van Alexis Léautaud en Marrigje Schmidt, die op 25 september 1878 in Zutphen in het huwelijk waren getreden. De vader van Alexis was Johannes Léautaud en was van beroep paraplumaker. Alexis is blijkbaar in zijn voetsporen getreden, want van hem is bekend dat hij aan de Beukerstraat te Zutphen drie winkel had, waar naast paraplu's ook kinderwagens en manden verkocht werden. Johanna kwam dus uit een gegoed milieu, gezien het feit dat ze als meisje in die tijd al mocht studeren.
Johanna's roepnaam was Jo, maar voor haar zusters "Sjors"; haar zuster Bernardina werd Dies genoemd en Alexina werd aangesproken met Lies. Leed is dit gezin niet bespaard gebleven: Er werden veel kinderen geboren; voor zover we kunnen nagaan, minstens twaalf, maar het kunnen er nog meer zijn, omdat levenloos geboren kinderen niet altijd in de registers van de Burgerlijke Stand vermeld werden. De meeste van deze kinderen zijn zeer jong overleden, dus ondanks de onbezorgde financiële situatie was er ook veel verdriet.
De drie oudste dochters, waaronder Lies, hielpen in de winkels. Zij nam de overgebleven winkel in Zutphen van haar vader uiteindelijk over in 1919 tot haar huwelijk in 1924, waarna zij én de zaak verhuisden naar Apeldoorn. De twee jongste dochters Jo en Dies hebben nauwelijks in de zaak gestaan. Zij zijn allebei onderwijzeres geworden. Jo ging voor haar studie naar Arnhem en behaalde in februari 1909 haar diploma onderwijzeres.
In augustus van dat jaar werd ze als onderwijzer aangesteld, getuige haar bewijs van inenting tegen kinderpokken, dat toentertijd overlegd moest worden. Met de familie Van der Kooy had ze een goede band. Er zijn foto's, waar ze met het gezin opstaat en dit contact is blijven bestaan.
Ze is echter maar drie jaar in Nijeveen gebleven, want in 1912 is ze les gaan geven op een school in Varsseveld tot 1916, want ook toen is het bekende inentingsbewijs weer afgegeven.
Jo is daar actief geweest tot haar huwelijk, want op 30 oktober 1918 is ze getrouwd met Hendrik Willem Nickel.
Tegelijk met hen trouwde Zus Dies met Otto Samuel van Noppen. De huwelijken werden ingezegend door de vader van Otto, n.l. predikant L.M. van Noppen.
Dit was geen dag van uitzinnige vreugde: in februari van dat jaar was zus Annie overleden aan de Spaanse griep, dus trouwden ze in het zwart.
Jo en haar man woonden in Apeldoorn. Zij kregen twee dochters, en wel Dicky en Rie. Haar man Henk Nickel was een streng gelovig mens; zijn dochters mochten bijvoorbeeld niet naar schoolfeesten.
Na zijn overlijden op 14 mei 1940 heeft ook Jo hen streng opgevoed en aan zich gebonden. Beide dochters werden onderwijzeressen en zijn altijd ongetrouwd gebleven. Ze zijn in Apeldoorn blijven wonen.
Jo is 9 juni 1983 overleden op de gezegende leeftijd van 92 jaar. Haar dochter Rie overleed begin 2014.
 
Fotograaf/maker : Kuijper, J.C., Zutphen
Rubriek : Personen
Subrubriek : Personen
Categorie : Foto
Aanvullende images :
Google Maps :
 
 
Bijlage(n):

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

 

Record aangepast: 11 november 2021