Beeldbank Historische Vereniging Nijeveen
 → 
 →  [Foto nr. 2502]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Foto nr. : 2502
 
Titel : Burgemeester J.L.Tonckens 1847-1849
Plaats/dorp : Nijeveen
Locatie : Dorpsstraat 41
Datering : Ca. 1849
Bijzonderheden : De derde burgemeester van Nijeveen was Joachimus Lunsingh Tonckens. Een telg uit de familie Tonckens die het stokje van zijn voorganger en familiegenoot overnam.
Deze Tonckens was een zoon van de burgemeester van Norg Johannes Tonckens en Geziena Kymmell. Hij was genoemd naar zijn grootvader van vaderszijde de patriot en grootgrondbezittter op het Huis te Westervelde, de Tonckensburg, Joachimus Lunsingh Tonckens. Hij is op 25 januari 1822 te Westervelde geboren en 26 september 1892 te Hoogeveen overleden. Hij studeerde rechten en promoveerde in 1845 aan de Universiteit van Groningen. Tonckens werd benoemd tot burgemeester van Nijeveen. Hij is dat echter maar 2 jaar geweest: van 1847 tot 1849. Zeer waarschijnlijk heeft hij deze 2 jaar niet in Nijeveen gewoond. Zijn kinderen zijn in Hoogeveen geboren. Het is daarom vrijwel zeker dat hij daar gewoond heeft.
Van 1849 tot 1892 was hij daarna notaris te Hoogeveen. Naast zijn ambt van notaris vervulde hij tevens de functie van plaatsvervangend kantonrechter in Hoogeveen. In 1890 kreeg Tonckens op zijn verzoek eervol ontslag als plaatsvervangend kantonrechter.
Ook was hij van 1858 tot het jaar van zijn overlijden 1892 lid van Provinciale Staten van Drenthe. In Hoogeveen was hij penningmeester en voorzitter van de Protestantenbond en voorzitter van de Remonstrantse Gemeente.
Tonckens huwde op 10 juni 1856 te Groningen met de aldaar geboren Johanna Hillegonda van Sonsbeeck, dochter van de controleur mr. Frederik Lodewijk van Sonsbeeck en Johanna Hillegonda Siertsema.


(artikel uit Diekpraot 2013/3, door Jan Schokker)
 
Fotograaf/maker : Onbekend  
Rubriek : Personen
Subrubriek : Personen-gemeentebestuur
Categorie : Foto
Aanvullende images :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

 

Record aangepast: 28 november 2016