Beeldbank Historische Vereniging Nijeveen
 → 
 →  [Foto nr. 2501]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Foto nr. : 2501
 
Titel : Burgemeester W.J.Tonckens 1832-1846
Plaats/dorp : Nijeveen
Locatie : Dorpsstraat 41
Datering : Ca. 1846
Bijzonderheden : Er hangen in ons kantoor 21 burgemeestersportretten, waarvan het eerste portret de tweede Nijeveense burgemeester is geweest. Dat was Wyncko Johannes Tonckens. Hij is van 1832 tot 1846 in Nijeveen burgemeester geweest. Op internet bij Wikipedia vond ik enige gegevens over deze man. Daar wordt vermeld dat hij niet vanaf 1832, maar vanaf 1829 burgemeester van Nijeveen geweest is. Verder wordt vermeld dat hij als zoon van de patriot mr. Wyncko Tonkens en Maria Vos op 23 augustus 1804 in het in opdracht van zijn vader gebouwde “ Huize Voorwijk” te De Wijk geboren is. Hij studeerde rechten en promoveerde in 1827 aan de universiteit Utrecht. Na zijn studie vestigde hij zich in 1827 als advocaat te Meppel en werd enige jaren later benoemd tot burgemeester van Nijeveen. Bovendien was hij van 1838 tot 1846 tegelijkertijd griffier bij het kantongerecht te Meppel. In 1846 verruilde hij het burgemeesterschap voor de functie van kantonrechter in Meppel. Op 27 april 1834 trouwde hij te Wanneperveen met Gezina Hendrika van Baak. Het schijnt dat hij een lid was van een aanzienlijke familie. In 1857 staat hij in een lijst met de hoogst aangeslagenen van Drenthe. Het burgemeesterschap moest schijnbaar echter gecombineerd worden met een andere functie om tot een redelijk inkomen te geraken.
Nadien werd hij in 1849 gekozen tot lid van de Eerste Kamer. Deze functie vervulde hij tot zijn overlijden in 1875. Op zijn verzoek kreeg hij in 1874 ontslag als kantonrechter. Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Waar hij precies in Nijeveen gewoond heeft heb ik tot nu toe niet kunnen achterhalen. Het is niet ondenkbaar dat hij in Meppel woonde hoewel hij burgemeester van Nijeveen was.
In het boek “Nijeveen dorp uit moeras ontstaan” kunnen we lezen dat er in 1840 een volkstelling geweest is. Dat was in de ambtsperiode van deze burgemeester. Er waren in Nijeveen toen 145 veehouders-landbouwers, waarvan te Nijeveen 38, Kolderveen 36, Nijeveense Bovenboer 30 en Kolderveense Bovenboer 41. Er werd nog turf gegraven door 17 turfmakers. Er waren 63 dienstboden en 25 boerenknechten, alle inwonend. Verder 69 arbeiders, 4 bakkers, 6 timmerlieden, 1 wagenmaker, 1 smid, 2 kleermakers en 2 schoenmakers. Verder 2 predikanten, 2 onderwijzers, 1 dokter, 1 veldwachter en 1 tolgaarder. Vreemd dat er geen molenaars vermeld werden, terwijl deze er toch waren. De tolgaarder woonde aan de voet van de Havelterberg aan de Rijksweg Meppel – Steenwijk. En er wordt ook niets vermeld over gemeentepersoneel en/of burgemeester.

(artikel uit Diekpraot 2013/2, door Jan Schokker)
 
Fotograaf/maker : Onbekend  
Rubriek : Personen
Subrubriek : Personen-gemeentebestuur
Categorie : Foto
Aanvullende images :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

 

Record aangepast: 28 november 2016